Het aspergeseizoen is nu al enkele weken bezig, maar komt toch niet helemaal van de grond. Vorige week zag het er naar uit dat het tij ging keren.
Door de koude groeien de asperges zeer langzaam tot amper. Vijf, zeven graden is geen goede temperatuur voor asperges. Er zijn er natuurlijk wel al. Elke zonnestraal wordt opgevangen door de zwarte plastiek en de warmte wordt door de plastiek langer vastgehouden. De vroegere rassen hebben lagere temperaturen nodig om te groeien. Vanaf een graad of 12 in de grond worden ze actief. Later rassen hebben veel hogere temperaturen nodig om te beginnen schieten.
Het is eigenlijk nog te vroeg om te zeggen dat we echt volop bezig zijn.
Het schillen van asperges is een secure taak. Een slecht geschilde asperge verpest de smaak en is niet aangenaam om te eten.
Daarom deze gouden tips;
Begin twee centimeter onder de kop
Schil altijd van boven naar beneden. Bovenaan is de schil dunner dan beneden. Daarom zet je best onderaan de asperge meer druk op je schilmesje.
Om zeker te zijn kan dat er geen draden meer zijn en dat de asperge goed gekuist is kan je onderaan één tot twee centimeter van de asperge afbreken. Zie je dan nog draden dan is de asperge niet voldoende geschild.
De stukjes zijn zeker niet verloren. Je kan ze in kleine stukje snijden en in de soep doen, voor die extra “bite”.
Natuurlijk kan je ze ook bij ons geschild krijgen, voor 1€ extra per kilogram worden ze voor u machinaal geschild.
Wist je dat asperges in feite niet echt afsterven eens ze geoogst zijn. Ze veranderen nog verder in de koelkast.
De kop vult zicht met vocht uit de onderkant, waardoor de kop voller wordt en de onderkant droger.
Later meer nieuws op de website en via de nieuwsbrief!
Telefoon: 052/33.19.14
Prettig weekend
Familie Goossens