Deze kleine kooltjes werden voor het eerste hier in de streek rond Brussel geteeld. Spruiten houden van een iet of wat zwaardere grond. Ze kunnen tegen relatief strenge koude, dit maakt hen de wintergroente bij uitstek.
Van spruitjes wordt gezegd dat ze op hun best zijn wanneer er vorst overgegaan is. Hierdoor wordt het zetmeel in de spruit omgezet in suikers, waardoor ze zoeter en lichter verteerbaar zijn. De laatste 20 jaar hebben zaadhuizen werk gemaakt van de veredeling van deze planten om een spruitje te creëren dat iedereen lust. Waardoor we vanaf september al lekkere spruitjes kunnen eten die zachter en zoeter smaken.
Bovendien zijn ze uiterst gezond; ze bevatten drie maal zoveel vitamine C als een sinaasappel.
Spruitjes bevatten grote hoeveelheden vitamine K, C en foliumzuur, calcium en ijzer. Ze bevatten de stof sulforafaan, een sterke anti-oxidant, waarvan men denkt dat het bescherming biedt tegen het ontstaan van kanker.
Spruitjes kunnen gekookt, gestoomd, gewokt, gestoofd of zelfs rauw, in reepjes in een salade gegeten worden.
Latijnse naam:
Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera
Seizoen:
Van september tot maart
Bewaren:
Koel maar met een grote luchtvochtigheid
Flower Sprouts:
Sinds 2014 kweken wij ook Flower Sprouts. Dit zijn kleine bloem-spruitjes die ontstaan zijn door een 15 jaar lange traditionele veredeling van Spruitjes en Boerenkool. Het doel was oorspronkelijk om spruit te creëren met een zachtere smaak, maar gaandeweg ontstond er iets nieuws, iets mooi, iets frivool; een klein groen bloempje, met gerafelde blaadjes en paarse strepen.
Flower Sprouts komen uit Groot Brittannië waar ze door een Brits zaadhuis veredeld werden.
Ze zijn zachter van smaak dan spruitjes, noot-achtiger.
In GB zijn ze al langer populair, maar officieel zijn ze pas sinds 2015 verkrijgbaar in België.
Ze moeten maar enkele minuten koken, waarna je ze even kan aanstoven in boter. Peper en zout, meer hebben ze niet nodig. Laat ze niet te lang garen zodat ze knapperig blijven.
Uiteraard kan je met Flower Sprous alle kanten uit.